Pagina's

vrijdag 3 juni 2016

Jezelf accepteren

'Nobody can make you happy until you're happy with yourself first'


Hi allemaal,

Laatst had ik een gesprek met mijn moeder over houden van jezelf en hoe moeilijk maar vooral ook belangrijk dit eigenlijk is in je leven, omdat jij uiteindelijk de enige bent die met jezelf moet kunnen leven. Toevallig zag ik dezelfde dag een filmpje van een youtuber die ik volg. Hij had het in zijn filmpje over hetzelfde onderwerp. Omdat ik het een belangrijk onderwerp vind en denk dat anderen hier misschien ook wat aan hebben, ga ik het in dit artikel hebben over houden / accepteren van jezelf.

Ik ben best wel gehecht geraakt aan het idee dat je gelukkiger wordt als je veel mensen hebt die je begrijpen en aandacht voor je hebben. Maar eigenlijk klopt dit niet, want ik denk dat je ook gelukkig moet kunnen zijn als je alleen bent. En je geluk zou niet moeten afhangen van andere mensen.

Focus op je positieve eigenschappen

Van jezelf houden gaat niet alleen over je lichaam, maar ook over je innerlijk. Om van jezelf te houden is het belangrijk dat je je positieve eigenschappen herkent en inziet. Ik hoor weleens de tip om voor de spiegel te staan en je positieve punten te benoemen. Vind je dit net als ik een beetje ongemakkelijk, kan je ze natuurlijk ook opschrijven!

Durf complimenten te ontvangen

Hoe vaak zwakken we complimenten wel niet af? Je krijgt bijvoorbeeld een complimentje over je kleding en reageert hier op met: 'Oh, was heel goedkoop hoor!' Eigenlijk is dit niet zo goed voor je zelfvertrouwen. Zwak complimentjes die je krijgt niet af, maar omarm ze en geloof degene die deze positieve dingen tegen je verteld.


Accepteer wie je bent

Iedereen heeft natuurlijk dingen die hij of zij niet mooi of leuk vindt aan zichzelf. Misschien wil je wel slanker, socialer of aardiger zijn. Je kan hier aan werken, maar onthoud dat je niet opeens van jezelf gaat houden als je een doel hebt behaald, zoals die paar kilo afvallen. Het heeft dus geen zin om jezelf te 'haten' tot je een bepaald doel hebt behaald. Probeer naast dat je aan jezelf werkt, jezelf ook nu al te accepteren.

Je waarde hangt niet af van wat anderen van je denken

Het kan zijn dat je heel erg onzeker bent, omdat je bang bent voor wat anderen van je kunnen denken of zeggen. Sommige mensen denken dat hun waarde afhangt van wat anderen over hen denken. Het is belangrijk om dit idee los te laten als je van jezelf wilt houden, want het is namelijk niet waar.

Stop perfectionisme

Ik ben persoonlijk best wel perfectionistisch en dat betekent dat ik meer kijk naar het 'resultaat' dan naar wat ik ervoor heb moeten doen. Vaak hebben perfectionistische mensen een onrealistisch doel voor ogen. Door meer te kijken naar de moeite die je doet om een bepaald doel na te streven, kan je perfectionisme mijden.Wees positief over jezelf

Het heeft totaal geen zin om jezelf uit te schelden of dingen te zeggen als 'Wat ben ik dom' en 'Ik ben een mislukkeling'. Hierdoor ga je nog negatiever over jezelf denken. Als iets niet goed gelukt is, zie dit dan als een leermoment en bedenk dat iedereen fouten kan maken. Ook jij dus.

Enge dingen doen

Het is belangrijk om dingen te doen die je eigenlijk niet zo goed durft. Als je iets heel erg eng vindt, maar het toch doet geeft dat een boost voor je zelfvertrouwen en durf je vaker dingen te doen die zich buiten je comfortzone bevinden. Het lukte de vorige keer immers ook!

Dat waren mijn tips! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Fijne dag! ♥

Ik heb alle foto's uit dit artikel zelf gemaakt. Als je een foto wilt gebruiken hoor ik het graag!
Bron, Bron 

6 opmerkingen:

 1. Wat een mooi artikel zeg! Heel belangrijk om van jezelf te houden. Complimenten niet afzwakken vind ik een hele goede. Zonde om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Het is inderdaad heel belangrijk, hoe moeilijk het ook is..

   Verwijderen
 2. Wat heb je er een mooi artikel van gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jouw artikeltjes zijn altijd zo inspirerend!
  Xx

  BeantwoordenVerwijderen