Pagina's

zaterdag 4 juni 2016

Diervriendelijk leven #1 | Waarom ben ik vegetariër geworden? + Tips

'My body will not be a tomb for other creatures'  ~Leonardo da Vinci
Hi allemaal,

Geïnspireerd door de documentaire 'Vleesverlangen', die een tijdje terug te zien was op NPO3, schrijf ik vandaag over een onderwerp waarin ik me graag verdiep en veel mee bezig ben namelijk, diervriendelijk leven. Ik ben zelf zo'n 3,5 jaar vegetariër, dit betekent dat ik geen vlees, vis en gevogelte eet. Vandaag vertel ik waarom ik gestopt ben met het eten van vlees en geef ik tips om minder vlees te eten


Waarom ben ik vegetariër?

Als eerst leek het me goed om te vertellen waarom ik nu eigenlijk ben gestopt met het eten van vlees. Ik heb vlees nooit echt super lekker gevonden en op mijn 14e kwam ik op het punt dat ik me echt bewust werd van het feit dat ik gewoon elke avond een 'dood dier' aan het opeten was. Ik begon vlees niet meer te zien als een product, maar letterlijk als een 'dood dier'. En dat maakte me heel misselijk.

Ik stopte heel abrupt met het eten van vlees, ik had iets besloten en de volgende dag at ik gewoon vegetarisch. Gelukkig waren mijn ouders best wel meegaand met het feit dat ik vegetariër was geworden, dus dat was fijn. Ik hoor soms verhalen van mensen die niet vegetarisch mogen eten van hun ouders, en aan de ene kant kan ik dat misschien wel een beetje begrijpen omdat hun ouders waarschijnlijk degene zijn die koken en boodschappen doen. Maar aan de andere kant vind ik dat mensen de baas zijn over hun eigen lichaam. Je bepaald uiteindelijk zelf wat je eet en wat niet.

Als mensen mij vragen waarom ik vegetariër ben geworden zeg ik meestal dat het een principekwestie is. Aan het begin zei ik nog wel eens dat ik het zielig voor de dieren vond. En dat is natuurlijk nu ook nog wel zo, maar ik zou nu eerder zeggen dat ik tegen de bio-industrie ben. Dieren worden gefokt om opgegeten te worden en in de tijd dat ze leven, leiden ze ook nog (niet altijd, meestal wel). En de bedoeling van de bio-industrie is om zo veel mogelijk winst te maken, waardoor dieren meestal weinig tot geen moederzorg krijgen en een slechte huisvesting hebben.

'Maar waarom eet je dan niet biologisch vlees?' Ook een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Ik ben van mening dat een dier niet hoeft te sterven voor mijn behoeften, ik kan prima zonder vlees.Tips om minder vlees te eten

Als het bij jou thuis een gewoonte is geworden om elke dag een stukje vlees te eten, kan ik begrijpen dat het lastig is om te minderen met vlees eten. Toch draagt één of twee keer in de week vegetarisch eten, al bij aan een betere wereld volgens het instituut voor milieuvraagstukken. Klik hier voor de precieze conclusies en berekeningen van dit onderzoek.

Tip 1 : Vervang vlees door vleesvervangers

Wauw, wat origineel hoor ik je denken. Maar toch is deze tip best handig. Als je bijvoorbeeld chili con carne of lasagne maakt en hier in plaats van gehakt, vega gehakt in doet, proef je eigenlijk geen verschil. Maar heb je toch een vegetarische maaltijd. Lekkere vegetarische gehakt kun je bijvoorbeeld vinden bij De Vegetarische Slager.

Tip 2 : Steek je kop niet in het zand

Klinkt botter dan ik bedoel, maar: weet wat je eet. Als mensen mij vragen waarom ik vegetariër ben, en ik hier eerlijk antwoord op geef word ik vaak al afgekapt voordat ik klaar ben met mijn verhaal. Mensen willen niet horen wat de donkere kant achter vlees eten is, want 'dat is zielig'. Beetje hypocriet, vind ik. Ik denk dat als mensen research gaan doen naar wat ze nu eigenlijk eten, er veel meer mensen minder vlees zouden eten.

Tip 3 : Zoek vegetarische recepten op

In West-Europa draaien recepten voornamelijk om vlees. De Indiaanse, Mexicaanse en Thaise keukens zijn voor een groot deel vegetarisch. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde dag in de week kiezen om een lekker vegetarisch gerecht uit deze keukens te maken.

Ik hoop dat jullie wat aan dit artikel gehad hebben. Ik vond het in ieder geval interessant om me weer wat te verdiepen in dit onderwerp!

Eten jullie wel eens vegetarisch?
Fijne dag! ♥

Ik heb alle foto's uit dit artikel zelf gemaakt. Als je een foto wilt gebruiken hoor ik het graag!
Bron

4 opmerkingen:

 1. Ik heb altijd respect voor mensen die vegetarisch zijn! Ik snap het standpunt wel, maar kan zelf het vlees niet missen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje, ik heb natuurlijk ook gewoon respect voor mensen die vlees eten, haha.

   Verwijderen
 2. Ik snap je standpunt volkomen! En heb daar ook echt uiterste respect voor. Net zoals Jolet, kan ik niet zonder vlees. Ik ben het ''gewend'' want ik eet het mijn hele leven al en om daar zomaar mee te stoppen kan ik niet. En echt super tof om dit artikeltje te plaatsen! <3

  BeantwoordenVerwijderen