Pagina's

dinsdag 14 juni 2016

Column #1 | Ben ik als feminist een mannenhater?!


Seksisme. Ik wist niet zo goed wat voor artikel ik bij dit onderwerp wilde maken, maar dat ik hier iets over wilde schrijven was wel zeker. Ik vind het een heel interessant en belangrijk onderwerp en heb besloten dit onderwerp te beschrijven in columnvorm. Dit is mijn eerste column, dus ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Disclaimer: Dit artikel heb ik gemaakt met betrekking tot dingen uit mijn eigen ervaring en is misschien niet voor iedereen herkenbaar. Ik heb respect voor andere ideeën over dit onderwerp, dit is enkel en alleen mijn eigen mening.

'Ik ben een feminist.' Een zinnetje dat veel commotie oproept. Maar waarom? Ben ik als feminist een mannenhater? Een extremist? Hysterisch of boos? Nee. De betekenis van het woordje feminisme is namelijk; Beweging die ernaar streeft dat vrouwen én mannen dezelfde rechten en mogelijkheden krijgen.

Natuurlijk is het waar dat het feminisme in de vorige en ook deze eeuw meer bezig is met vrouwenrechten, maar dit is ook wel logisch. Het is nog steeds zo dat vrouwen gemiddeld zo'n 18 procent minder verdienen dan mannen en over het algemeen vaker te maken krijgen met seksistische opmerkingen.

Maar betekent het dat je een mannenhater bent, als je met dit onderwerp bezig bent? Alweer is het antwoord hierop naar mijn mening gewoon nee. Naast dat het feminisme zich inzet voor vrouwenrechten, is het bezig ook met de rechten voor mannen. Want zoals ik al zei, gaat het feminisme niet alleen over vrouwen. Ook mannen hebben te maken met seksisme. Hoe vaak horen zij wel niet dat ze 'zich moeten gedragen als een vent' of worden ze voor watjes uitgemaakt als ze hun gevoelens uiten?

Het verschil tussen de behandeling van mannen en vrouwen begint eigenlijk al voordat we geboren worden. Wordt het een jongen? Dan wordt de babykamer blauw geverfd en wordt het een meisje? Dan wordt het roze. Als het kindje uiteindelijk groter wordt krijgt het als het een jongen is speelgoedauto’s, want jongens zijn stoer. En als het een meisje is, een Baby Born. Waardoor ze al op vroege leeftijd leren om zorgzaam te zijn.

Om gelijkheid te creëren tussen de behandeling van mannen en vrouwen zou je dus bij 'de kern' moeten beginnen. Maar ik denk eigenlijk dat seksisme nooit helemaal zou verdwijnen uit de samenleving. Het zit zo vastgeketend aan de maatschappij dat het heel lang duurt om dit te verbannen. Natuurlijk is het fijn dat het allemaal wat beter gaat dan vroeger, maar ik vind dat we niet moeten vergeten dat er nog zat te veranderen valt.Wat is jullie mening over dit onderwerp? En vinden jullie het leuk om af en toe zulke columns te lezen?

Fijne dag! ♥

4 opmerkingen:

 1. Ik vind het belachelijk dat er nog steeds een verschil in salaris is bij mannen en vrouwen. Zo ouderwets!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De mooiste samenvatting van feminisme, vind ik de speech die Emma Watson gaf voor de campagne HeForShe (je kent de speech vast wel en anders, echt even kijken haha) Dat vat voor mij de kern grotendeels samen. Ik ben vanuit mijn studie ook veel bezig met dit soort zaken en de achtergrond ervan, ontzettend interessant vind ik dat. Ik ben benieuwd wat je hier nog meer over zal schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, die heb ik wel eens gezien ja! Haar speech was heel goed. Ik vind dit onderwerp ook heel interessant en zal er zeker vaker over schrijven! Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen